top of page

ממצאי החקר

בביצוע החקר של עבודתי בדקתי מסרים שונים בקליפים על נושאים חברתיים. רציתי לבדוק מה בעצם מבקש הזמר בשיר שלו, למה הוא מתכוון ובאיזו צורה הוא מעביר את המסר שלו או הדרישה שלו. 
לשם כך חקרתי 5 קליפים בינלאומיים ו-5 קליפים ישראליים, אשר בכל קליפ שבחרתי מופיע נושא חברתי שלדעת יוצר השיר והקליפ יש לעשות שינוי או לשים דגש על הנושא המדובר.

לסיכום ניתוח התוכן האיכותני הבנתי את החשיבות הרבה שיש לקליפים בנושאים חברתיים ומשמעותם. באמצעות שלוש רמות הפענוח של בארת' (דנוטציה, קונוטציה ומיתוס) ניתחתי כל קליפ וקליפ על מנת להשוות בין המסרים השונים והנושאים השונים המדוברים בכל קליפ.
ראיתי שלרוב הנושאים החברתיים המופיעים בקליפים בינלאומיים מופיעים גם בקליפים ישראליים, כך שהבנתי כי כנראה הנושא המדובר הוא גלובלי, כלומר חשוב לכל אדם לא משנה איפה הוא גר , מה דתו מה תרבותו, במה הוא מאמין או אפילו מה צבע העור שלו.

לאורך המחקר סברתי כי לא תהיה התאמה בין הנושאים בקליפים הבינלאומיים לקליפים הישראליים משום שיש הבדל תרבותי בין כל מדינה, אך כנראה שבגלל התפתחות הגלובליזציה והאימפריאליזם התרבותי שקורה בשנים האחרונות מגיעים למצב שבו כל נושא חברתי מדובר בכל חברה קיימת, לכן אין הבדלים משמעותיים במשמעויות השונות המשתמעות מהקליפים.
למרות זאת, קיימת ייחודיות בקליפים הישראליים והבינלאומיים שנוטים לעסוק ולדבר יותר על נושאים חברתיים הרלוונטים למדינה בה השיר התפרסם.לדוגמא, בשיר ״ויקיפדיה״ של חנן בן ארי אשר מדבר על דעות קדומות שנמצאות על אוכלוסיות שונות בחברה הישראלית.
מתוך ההשוואה של חמשת הקליפים הישראליים לחמשת הקליפים הבינלאומיים הגעתי למסקנה כי קיימת נקודת שוני אחת שבלטה לי באופן ברור כאשר צפיתי בכל אחד מהקליפים. ראיתי שוני בהפקת הקליפ, כלומר בקליפים הבינלאומיים שמים דגש יותר לקליפ עצמו מאשר למילות השיר. "ההפקה" היא הרבה יותר גדולה ומושקעת ויש יותר תשומת לב לכך שהקליפ עצמו יספר סוג של סיפור הקשור לנושא החברתי המדובר.
לעומת זאת, בקליפים הישראליים שמים יותר דגש על מילות השיר מאשר לקליפ עצמו, כלומר הפקת הקליפ נראית הרבה יותר קלה לביצוע וכי לא הושקעה מחשבה רבה ביצירת הקליפ כמו בקליפים הבינלאומיים שניתן לראות בהם השקעה מרבית.
ניתן לראות זאת משני צדדים שאולי יש אנשים שיחשבו כי המסר המועבר בקליפ מועבר בצורה טובה יותר בגלל המילים העוצמתיות של השיר ,או אנשים אחרים אשר יחשבו שהמסר בשיר מועבר בצורה טובה יותר בגלל הקליפ המרגש והעוצמתי שלו. לכן התשובה לשאלה באיזה מן הקליפים ( הישראליים/הבינלאומיים) מועבר המסר בצורה הטובה ביותר, היא מאוד אינדיבידואלית ומשתנה מאדם לאדם. 

מצאתי שפעמים רבות בקליפים על נושאים חברתיים יש משמעות חוץ טקסטואלית כלומר, באו מתוך סיפור אישי או חוויה אישית מה שמעצים את משמעות השיר משום שהוא מדובר על מקרה אמיתי ולא מומצא. המקרים האמיתיים המדוברים בקליפ מוכיחים את כך שיש לעשות שינוי בנושא המדובר, לדוגמא מהשירים שבחרתי: השיר של עדי כהן "לקח אותי" מדבר על חוויה אישית שלה כאשר עברה הטרדה מינית או השיר BLACK LIVES MATTER שמדבר על גזענות כאשר יוצר השיר הוא אדם בעל צבע עור כהה וחווה גזענות בעבר וגם כיום.
במהלך המחקר למדתי המון על חשיבות משמעות השירים ועל כך כי קליפים מהווים גורם מרכזי בחייהם של אנשים וניתן ללמוד מהם המון דברים, פעמים רבות טעם מסויים של אדם בשירים מבטא את השקפת עולמו או שהוא מרגיש חיבור מסויים לשיר בגלל משמעותו ( לדוגמא מרגיש חיבור לשירים על הקהילה הגאה כי הוא חלק ממנה). לכן, הבנתי שיש לקליפים משמעות עצומה ולעיתים מרגשת שנותנת משמעות לאנשים אחרים וגם משפיעה עליהם בצורה כזו או אחרת ,לכן הם מרכיב מרכזי בחייהם.
שמחתי לדעת וגלות כי יש מודעות רבה בציבור לנושאים שגם לדעתי יש לשים עליהם דגש, וכי אנשים רבים מנסים לעשות שינוי בנושא באמצעות העלאת קליפים ליוטיוב, כך שלפחות חלק מהאנשים מנסים לגרום לשינוי. כל הקליפים אשר בחרתי למחקר שלי הם מהעשור האחרון (2012-2020) מה שהוכיח לי גם כי מודעות הציבור לנושאים חברתיים שונים עלתה בשנים האחרונות, ועוד ועוד אנשים מצטרפים למחאות חברתיות, תומכים בהן ומנסים לצרף אליהן עוד ועוד אנשים באמצעות הקליפים.
לסיכום, מתוך ממצאי המחקר שלי ניתן לומר כי קליפים ושירים מהווים גורם מרכזי  בחייהם של אנשים וכי לעיתים קיימים הבדלים בין קליפים בינלאומיים לקליפים ישראליים (לוקליים) אך לרוב משמעותם דומה.

bottom of page