top of page

סיכום


 

עבודתי עוסקת בנושא מסרים חברתיים בקליפים. במשך העבודה עסקתי וחקרתי 5 קליפים ישראליים ו-5 קליפים בינלאומיים על מנת להשוות בין המסרים השונים המופיעים בכל קליפ. בכל אחד מן הקליפים שבחרתי יש מסר חברתי שלדעת יוצר השיר יש לעשות שינוי בנושא המדובר, בדקתי נקודות שוני ודמיון בין כל שיר וחקרתי באיזו צורה ודרך מעביר כל אחד מהזמרים את המסר.

במאמרה של שפרמן (2010) נטען כי אמצעי המדיה המקוונים מעניקים אפשרות חדשה ואמצעים חדשים לקבוצות מחאה קטנות וליחידים שקולם אינו נשמע לעיתים בזירה הציבורית, וכך מעניקים אפשרות לכל אדם להביע את דעתו ולהעצים את קולו. כדוגמא לכך נתנה את אתר "יוטיוב"  ( בו חקרתי)  בו כל אדם יכול לשתף סרטונים ולהפיץ אותם למיליוני אנשים בתוך שניות אחדות. כך, נעשה שימוש פוליטי באתר משום שמועלים שם לעיתים סרטונים המתעדים מחאות או הפגנות פוליטיות וחברתיות במטרה להגביר את המודעות לקבוצה או לנושא חברתי. טענה זו מחזקת את ממצאי עבודתי משום שבכל אחד מן הקליפים מעביר הזמר מסר חברתי שלדעתו יש לעשות שינוי בו, למשל בקליפ "This is america" ,נראה באופן בולט המחאה המדוברת בקליפ- נגד סוגיית אלימות הנשק בארצות הברית ובשיעור הגבוה של הירי ההמוני במדינה. באמצעות העלאת הקליפ ליוטיוב מנסה היוצר למתוח ביקורת על הממשלה ולפעול למען שינוי החוק.

בנוסף, פרידמן (2009) מדבר על הידמות הקליפים הישראליים לקליפים הבינלאומיים- טענה המחזקת את ממצאי החקר שלי.כאשר התחלתי את עבודתי חשבתי כי הקליפים הבינלאומיים והקליפים הישראליים לא יהיו מתואמים מבחינת נושאים ובכל שיר אמצא נושא אחר משום שיש הבדל תרבותי. אך, לאחר המחקר שעשיתי גיליתי המון קליפים ישראליים ובינלאומיים שמדברים על אותו הנושא. מכאן הבנתי על חשיבות התפתחות הגלובליזציה שמתרחשת בשנים האחרונות ובאמצעותה כולנו מושפעים אחד מן השני וחשופים לאותם התכנים, לכן אין הבדלים משמעותיים בין כל תרבות.   בנוסף מדגיש פרידמן (2009) את התחושה כי הקליפים הישראליים מחפשים אחר ייחודיות ישראלית וניסיון גיבוש של זהות יהודית. דוגמא לכך מתוך עבודתי היא השיר "ויקיפדיה" של חנן בן ארי המדבר דעות קדומות שנמצאות על אוכלוסיות שונות בחברה הישראלית, ובכך מצליח לייחד את הזהות הישראלית מתוך הקליפ. 

ההבדל היחיד שבו הבחנתי במהלך העבודה הוא שוני בהפקת הקליפ. כלומר, בקליפים הבינלאומיים שמים יותר דגש לקליפ עצמו והפקתו מאשר למילות השיר, לעומת הקליפים הישראליים בהם שמים יותר דגש על מילות השיר מאשר הקליפ. ממצא זה הדגיש לי כיוון מחשבה חדש עליו לא חשבתי קודם, והוא האם המסר של הקליפ עובר טוב יותר דרך הקליפ עצמו או המילים של השיר?כמובן שאין תשובה יחידה לשאלה זו משום שכל אדם מרגיש חיבור אחר לכל קליפ.

לסיכום, לאחר העבודה והמחקר גיליתי המון דברים חדשים על מסרים חברתיים בקליפים. גילית שפעמים רבות השירים נוצרים מתוך חיבור אישי של כותב השיר לנושא החברתי ועל חשיבות הגלובליזציה שבאמצעותה אנו מושפעים מהמון תרבויות בעולם ובכך "מתערבבים" אחד עם השני ונחשפים לעוד ועוד נושאים בעולם. למרות שלא ציפיתי להגיע למסקנות חדשות דרך העבודה הופתעתי לגלות דברים שלא הייתי מודעת אליהם מלפני וגילו לי עולם חדש ונסתר של חיפוש אחר משמעות של שיר שהופכת אותו להרבה יותר מעניין ויפה.

bottom of page