top of page

רקע כללי על נושא העבודה

 

בעבודתי זו בחרתי לעסוק ולבחון מסרים חברתיים המופיעים בקליפים. חלק גדול מהחיים שלי אני מעבירה בשמיעת שירים , בין אם זה במהלך פעילות ספורטיבית, בבוקר לפני הבית ספר או אפילו בזמן מקלחת. אני בטוחה שכולנו אוהבים שיר אחד או שניים במיוחד אבל אותי עניין מה שנמצא מאחורי השיר , מאחורי הקליפ , מאחורי המילים. למה דווקא בחרו את המילים האלה לשיר ? ולמה הקליפ נראה ככה ?.

בעבודתי חקרתי והשוותי בין 5 קליפים ישראליים ו-5 קליפים בינלאומיים על מנת למצוא את המסר שנמצא בכל קליפ ולראות מה השוני בין הגלובלי ללוקלי. 

במאמרה של שפרמן (2010 ״מחאה״) היא מדברת על המדיון המקוון יוטיוב שדרכו יחידים וקבוצות יכולים להעצים את קולם ומעניק אפשרויות חדשות לקבוצות מחאה שקולן אינן נשמע לעיתים.

דרך השירים שבחרתי מנסים יוצרי השיר להעביר מסר חברתי שלדעתם יש לעשות שינוי במצב ובאופן ההתייחסות לנושא, לדוגמא השיר  Dax) “BLACK Lives Matter)“  -שמדבר על תופעת הגזענות.  כך, הם מביעים את קולם במדיום התקשורתי ובאמצעות הוצאתו לפומבי מנסים להגיע למיליוני אנשים אשר יחשפו למצב ויצטרפו למאבק למען השינוי. 

מעטות הפעמים אשר ראיתי התייחסות למשמעות החוץ טקסטואלית של השיר או המסר החברתי שנמצא בשיר ובמקום זה לרוב מתייחסים לאם השיר יפה או לא. למשל השיר "רסיסים" ( רביב כנר)  שיצא לא מזמן והושמע בכל הארץ, מעטים מבינים את המשמעות החוץ טקסטואלית שיש לו ולרוב לוקחים את השיר למקום האישי שלהם ומתמקדים במילים היפות של השיר.

 לכן בעבודתי אתן התייחסות לכל שאר הדברים אשר כמעט ולא שמים דגש עליהם. המון פעמים כאשר אנו רואים קליפ הדבר האחרון שאנחנו חושבים עליו זה מה המסר שלקחתי מהשיר או הקליפ ובשביל זה בחרתי להתמקד בנושא זה ולחדש לכם דבר או שניים.

מתוך העבודה מצאתי ממצאים חדשים שהבליטו את השוני בין קליפים ישראליים לבין קליפים בינלאומיים. לדוגמא, שוני בהפקת הקליפ והשקעה בחשיבה על קליפ שהוא בעצמו יספר סיפור מאשר השקעה וחשיבה על מילות השיר- דבר אשר קורה בקליפים הבינלאומיים ואילו בקליפים הישראליים שמים יותר דגש למילות השיר מאשר הפקתו ,ושוני ברלוונטיות של הנושא המדובר בשיר למדינה בה השיר יצא לאור. בניגוד לכך יש דמיון ברור בנושאים החברתיים המדוברים בכל קליפ.

bottom of page